LA IMPORTÀNCIA DE L’ATENCIÓ PRIMERENCA EN TRASTORNS DEL LLENGUATGE

És fonamental detectar els trastorns del llenguatge a una edat primerenca per garantir un desenvolupament adequat en els infants. La intervenció primerenca té un impacte notable en la capacitat de comunicació i en el desenvolupament d’habilitats acadèmiques i socials. Per tant, és important començar la teràpia tan aviat com sigui possible per obtenir resultats més positius.

Com reconèixer els símptomes primerencs dels trastorns del llenguatge en els infants?

Els signes de trastorns del llenguatge en els infants són difícils de reconèixer, ja que cada infant té un temps de desenvolupament diferent, en el qual incideixen altres factors externs. No obstant això, alguns signes que ens poden indicar l’existència d’un possible trastorn del llenguatge o de la comunicació són:

  • Retard en la producció de primeres paraules: No produeix paraules a partir dels 12-15 mesos.
  • Dificultat per formar frases: A partir dels 2 anys no pot fer combinacions de dos elements sintàctics.
  • Dificultat en la comprensió d’ordres senzilles: Presenta dificultats per seguir instruccions o ordres senzilles a partir dels 2 anys.
  • Alteracions de la pronunciació: La parla de l’infant no és comprensible per persones externes a l’àmbit familiar després dels 3 anys.
  • Absència de joc simbòlic: No simula accions o jocs de rol a partir dels 2 anys.
  • Dificultat en la interacció social: Evita el contacte visual, no respon al seu nom o no mostra interès per jugar amb altres infants.

 

Beneficis de la Intervenció Precoç en el Desenvolupament del Llenguatge

Una intervenció primerenca és fonamental per a una evolució positiva en el desenvolupament del llenguatge de l’infant, oferint-li múltiples beneficis que també tindran un impacte global en altres àrees del desenvolupament. La intervenció precoç inclou una varietat d’accions destinades a millorar el pronòstic dels trastorns del llenguatge. Podem distingir entre aquestes:

  • Millora en la comunicació

Els infants que reben una intervenció primerenca desenvolupen habilitats per comunicar-se de manera més efectiva i clara.

  • Desenvolupament acadèmic

El llenguatge és la base de la lectura, l’escriptura i la comprensió, per la qual cosa un millor desenvolupament del llenguatge promou l’aprenentatge escolar i el desenvolupament acadèmic.

  • Habilitats socials

Se’ls facilita la interacció amb altres infants i adults en tenir una comunicació més efectiva, la qual cosa millora les habilitats socials i l’autoestima.

  • Disminució de l’estrès familiar

L’estrès i la preocupació poden afectar tota la família quan un infant té un trastorn del llenguatge. La intervenció primerenca pot brindar als pares la capacitat de donar suport al seu fill de manera efectiva i alleujar una gran part d’aquesta càrrega emocional.

  • Prevenció de problemes de conducta, emocionals o socials

A més de solucionar els problemes de llenguatge actuals, una intervenció pot mitigar o prevenir altres problemes que podrien sorgir com a resultat d’aquests trastorns. Els problemes de comportament o les dificultats emocionals que poden sorgir com a resultat de les frustracions per no poder comunicar-se adequadament s’inclouen entre aquests.

La detecció precoç dels trastorns del llenguatge i la intervenció primerenca són crucials per al desenvolupament integral dels infants. Aquests passos tenen un impacte significatiu en el benestar emocional, social i acadèmic de l’infant; a més, milloren la seva habilitat per comunicar-se de manera efectiva.

Per donar el suport necessari, els pares, educadors i professionals de la salut han d’estar atents als signes primerencs.

La intervenció primerenca té molts beneficis que s’estenen més enllà de l’infant i tenen un impacte positiu en tota la família i l’entorn d’aquest.

 

 

MAR VILCHEZ MARTÍ

Logopeda Col.legiada Núm 4995

Llamar